2019HomeReizen

Iran [KNHG]

9 t/m 22 oktober 2019 [o.v]


THEMA    REISSCHEMA    COLLEGES/BEGELEIDING    VERVOER & VERBLIJF    KOSTEN    PRAKTISCH

Data

De data voor de reis zijn nog onder voorbehoud. De reden hiervoor is dat er nog geen tickets zo ver van te voren beschikbaar zijn. Vanaf januari zijn deze waarschijnlijk beschikbaar en worden de definitieve data bekendgemaakt. Deze zullen niet erg verschillen van 9 t/m 22 oktober 2019.

Reisprogramma

 • Dag 1: Nederland – Teheran
 • Dag 2: Teheran – Shiraz
 • Dag 3: Shiraz
 • Dag 4: Shiraz – [Persepolis – Naqsh-E Rostam] – Shiraz
 • Dag 5: Shiraz – [Bishapur] – Isfahan
 • Dag 6: Isfahan
 • Dag 7: Isfahan
 • Dag 8: Isfahan – Teheran
 • Dag 9:Teheran
 • Dag 10: Teheran – Rasht
 • Dag 11: Rasht – Tabriz
 • Dag 12: Tabriz
 • Dag 13: Tabriz – Teheran
 • Dag 14:Teheran – Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

Toelichting reisprogramma

Vanuit praktische overwegingen en het voorkomen van binnenlandse vluchten hebben wij gekozen om de reis in twee delen vanuit Teheran op te delen. Omdat we echter na aankomst direct de volgende dag naar Shiraz vertrekken zal de reis wel aanvoelen als een doorgaande reis van Shiraz naar Tabriz. Helaas betekent het wel extra reis tijd, maar zo kunnen we de veiligheid maximaal garanderen en kunnen we de belangrijkste steden binnen dit thema aandoen.

 

Toelichting steden

Shiraz

Persepolis, opgericht als nieuwe/extra ‘hoofdstad’ door Darius I en belangrijkste kennisbron met enorm veel interessante gebouwen en vondsten over de Achaemeniden.

Naqsh-e Rostam, graftombes van de Achaemenidische vorsten Darius I, Xerxes I, Artaxerxes I en Darius III. Ook verschillende indrukwekkende steenreliëfs en een gebouw, dat mogelijk een Zoroastrische tempel is geweest, zijn nog te zien.

Bishapur,deze stad werd op bevel van Shapur I gebouwd door Romeinse krijgsgevangenen. Op de archeologische site zijn nog enkele gebouwen te zien waarbij de Romeinse invloed duidelijk te zien is. Ook is er een steenreliëf van Shapur I te zien.

Isfahan

In de zeventiende eeuw beleefde Isfahan een gouden eeuw. Koning Abbas I maakte in 1598 Isfahan de hoofdstad van zijn rijk en begon aan een groots project om de stad te verbouwen tot de mooiste in de wereld. De schoonheid en rijkdom van Isfahan viel ook op buiten de grenzen van het Perzische Rijk. De reputatie, het belang van de stad voor de Zijderoute en een tolerante houding van de Abbasiden t.o.v. andere religies, zorgden ervoor dat Isfahan in de zeventiende uitgroeide tot een wereldstad met meer dan een miljoen inwoners. Onder de Perzen werd Isfahan ook wel ‘de halve wereld’ genoemd, omdat je in Isfahan letterlijk de halve wereld tegen kwam. Deze rijke geschiedenis en bijna mythische reputatie zijn nog steeds zeer goed voelbaar in de stad en er zijn veel monumenten te bezoeken. 

Teheran

Nationaal Museum van Iran, verzameling van archeologische vondsten uit Iran, o.a. vondsten uit de tijd van de Elamieten, Parthen, Achaemeniden en Sassaniden. Daarnaast is er een uitgebreide collectie van Islamitische kunst.

Voormalig Amerikaanse Ambassade, hier werden de werknemers van de ambassade gedurende 444 dagen gegijzeld. Studenten drongen op 4 november 1979 de ambassade binnen om steun te geven aan de Iraanse Revolutie en als protest tegen de Amerikaanse inmenging in de Iraanse politiek. Nu is er een museum gevestigd over de gijzeling en het anti-Amerikaanse sentiment druipt er vanaf.

Museum voor Hedendaagse Kunst, museum dat in 1977 is opgericht door Farah Pahlavi, de vrouw van de laatste sjah. Dit is een direct gevolg van het moderniserende en seculariserende bewind van Mohammed Reza Pahlavi. Een jaar na de opening begon de Iraanse Revolutie. Naast een aantal kunstwerken overleefde het museum de revolutie (en organiseert nog steeds tentoonstellingen).

Rasht

Een stad aan de Kaspische Zee en belangrijk centrum voor handel met het Westen. Het heeft weinig historische bezienswaardigheden, omdat deze allemaal eerst zijn verwoest door Mongolen in de zeventiende eeuw en later door Russen in de twintigste eeuw toen zij de macht hadden in Noordwest Iran. Hoewel er dus weinig bezienswaardigheden zijn, is dit een interessante plek omdat het gebied vaak onder buitenlandse invloed stond.

Tabriz

Museum van de constitutie, Tabriz heeft altijd bekend gestaan als een revolutionaire ‘protest’-stad. Door zijn ligging in het noordwesten van Iran wordt wel eens gezegd dat alle westerse ideeën via Tabriz Iran inkomen. In het begin van de 20eeeuw vond de Constitutionele Revolutie (1905-1911) plaats. Hierna werd het Iraanse Parlement opgericht. Dit museum gaat over die revolutie.

Bazaar, een van de grootste overdekte bazaars van het Midden-Oosten met 24 karavanserais en een oppervlakte van drie vierkante kilometer aan winkelstraatjes. De bazaar is meer dan duizend jaar oud. Dit was een van de belangrijkste handelscentra op de Zijderoute, ook Marco Polo is er geweest en heeft de bazaar beschreven.

Azerbaijan Museum, archeologische vondsten uit Iraans Azerbaijan en uit alle tijdperken. Interessant om Griekse en Romeinse invloeden te zien in de Perzische cultuur.

 

 

Voor meer informatie en/of vragen kunt u altijd mailen naar info@toentoer.nl