2019Reizen

Iran [KNHG]

9 t/m 22 oktober 2019


THEMA    REISSCHEMA    COLLEGES/BEGELEIDING    VERVOER & VERBLIJF    KOSTEN    PRAKTISCH

Data

9 t/m 22 oktober 2019

Reisprogramma

 • Dag 1: Nederland – Shiraz
 • Dag 3: Shiraz
 • Dag 3: Shiraz – [Persepolis – Naqsh-E Rostam] – Shiraz
 • Dag 4: Shiraz – [Bishapur] – Isfahan
 • Dag 5: Yazd – Verzaneh
 • Dag 6: Verzaneh – Isfahan
 • Dag 7: Isfahan
 • Dag 8: Isfahan
 • Dag 9: Isfahan – Kashan – Teheran
 • Dag 10: Teheran
 • Dag 11: Teheran – [Qazvin] – Rasht
 • Dag 12: Rasht – Tabriz
 • Dag 13: Tabriz
 • Dag 14: Tabriz – Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toelichting steden

Shiraz

Persepolis, opgericht als nieuwe/extra ‘hoofdstad’ door Darius I en belangrijkste kennisbron met enorm veel interessante gebouwen en vondsten over de Achaemeniden.

Naqsh-e Rostam, graftombes van de Achaemenidische vorsten Darius I, Xerxes I, Artaxerxes I en Darius III. Ook verschillende indrukwekkende steenreliëfs en een gebouw, dat mogelijk een Zoroastrische tempel is geweest, zijn nog te zien.

Bishapur,deze stad werd op bevel van Shapur I gebouwd door Romeinse krijgsgevangenen. Op de archeologische site zijn nog enkele gebouwen te zien waarbij de Romeinse invloed duidelijk te zien is. Ook is er een steenreliëf van Shapur I te zien.

Yazd

Een van de oudste steden van Iran en beroemd om de qanats (windtorens), een voorbeeld van de vergevorderde Perzische architectuur. Ook is gold het als een van de belangrijkste centra van het Zoroastrisme. Ook na de Arabische verovering bleef die religie in Yazd lang voortbestaan dankzij de afgelegen ligging midden in de woestijn. Interessant is het ook om de Gevangenis van Alexander de Grote te bezoeken, hier zou Alexander de Grote gevangen hebben gezeten terwijl hij bezig was het Perzische Rijk te veroveren.

Verzaneh

Verzaneh is een woestijnstadje dat op een van de belangrijkste wegen van de Zijderoute lag. Gelegen tussen zandduinen en een uitgestrekt meer, dat inmiddels is veranderd in een zoutvlakte, is het een mooi voorbeeld van de niet-stedelijke handel op de Zijderoute. Met een  karavaneserai uit de 10e eeuw als hoogtepunt.

Isfahan

In de zeventiende eeuw beleefde Isfahan een gouden eeuw. Koning Abbas I maakte in 1598 Isfahan de hoofdstad van zijn rijk en begon aan een groots project om de stad te verbouwen tot de mooiste in de wereld. De schoonheid en rijkdom van Isfahan viel ook op buiten de grenzen van het Perzische Rijk. De reputatie, het belang van de stad voor de Zijderoute en een tolerante houding van de Abbasiden t.o.v. andere religies, zorgden ervoor dat Isfahan in de zeventiende uitgroeide tot een wereldstad met meer dan een miljoen inwoners. Onder de Perzen werd Isfahan ook wel ‘de halve wereld’ genoemd, omdat je in Isfahan letterlijk de halve wereld tegen kwam. Deze rijke geschiedenis en bijna mythische reputatie zijn nog steeds zeer goed voelbaar in de stad en er zijn veel monumenten te bezoeken. 

Teheran

Nationaal Museum van Iran, verzameling van archeologische vondsten uit Iran, o.a. vondsten uit de tijd van de Elamieten, Parthen, Achaemeniden en Sassaniden. Daarnaast is er een uitgebreide collectie van Islamitische kunst.

Voormalig Amerikaanse Ambassade, hier werden de werknemers van de ambassade gedurende 444 dagen gegijzeld. Studenten drongen op 4 november 1979 de ambassade binnen om steun te geven aan de Iraanse Revolutie en als protest tegen de Amerikaanse inmenging in de Iraanse politiek. Nu is er een museum gevestigd over de gijzeling en het anti-Amerikaanse sentiment druipt er vanaf.

Museum voor Hedendaagse Kunst, museum dat in 1977 is opgericht door Farah Pahlavi, de vrouw van de laatste sjah. Dit is een direct gevolg van het moderniserende en seculariserende bewind van Mohammed Reza Pahlavi. Een jaar na de opening begon de Iraanse Revolutie. Naast een aantal kunstwerken overleefde het museum de revolutie (en organiseert nog steeds tentoonstellingen).

Rasht

Een stad aan de Kaspische Zee en belangrijk centrum voor handel met het Westen. Het heeft weinig historische bezienswaardigheden, omdat deze allemaal eerst zijn verwoest door Mongolen in de zeventiende eeuw en later door Russen in de twintigste eeuw toen zij de macht hadden in Noordwest Iran. Hoewel er dus weinig bezienswaardigheden zijn, is dit een interessante plek omdat het gebied vaak onder buitenlandse invloed stond.

Tabriz

Museum van de constitutie, Tabriz heeft altijd bekend gestaan als een revolutionaire ‘protest’-stad. Door zijn ligging in het noordwesten van Iran wordt wel eens gezegd dat alle westerse ideeën via Tabriz Iran inkomen. In het begin van de 20eeeuw vond de Constitutionele Revolutie (1905-1911) plaats. Hierna werd het Iraanse Parlement opgericht. Dit museum gaat over die revolutie.

Bazaar, een van de grootste overdekte bazaars van het Midden-Oosten met 24 karavanserais en een oppervlakte van drie vierkante kilometer aan winkelstraatjes. De bazaar is meer dan duizend jaar oud. Dit was een van de belangrijkste handelscentra op de Zijderoute, ook Marco Polo is er geweest en heeft de bazaar beschreven.

Azerbaijan Museum, archeologische vondsten uit Iraans Azerbaijan en uit alle tijdperken. Interessant om Griekse en Romeinse invloeden te zien in de Perzische cultuur.

 

 

Voor meer informatie en/of vragen kunt u altijd mailen naar info@toentoer.nl