2019Reizen

Iran [KNHG]

9 t/m 22 oktober 2019


THEMA    REISSCHEMA    COLLEGES/BEGELEIDING    VERVOER & VERBLIJF    KOSTEN    PRAKTISCH

Aanmelden

Aanmelden kan via het KNHG (meer informatie volgt).

Groep

Onze groepen bedragen minimaal 12, maximaal 20 personen (exclusief reisleiding).

Zwaarte van de reis

ToenToer streeft naar een goed balans tussen reizen en vakantie. De reis bevat een goed gevuld reisprogramma, maar tussendoor zal er ook genoeg vrije tijd worden aangeboden. Wij nemen wel alleen reisgenoten mee die goed ter been zijn. Het is dus belangrijk dat u over een goede conditie beschikt, voor uzelf en uw medereizigers. Daarnaast is het belangrijk om goede schoeisel mee te nemen, er zullen namelijk gebieden worden betreden met een oneffen terrein. Af en toe een deel van het programma overslaan indien daar behoefte aan is, is uiteraard mogelijk. Toch raadt ToenToer aan om het gehele programma te volgen, zodat u met alle geboden kennis weer naar huis terugkeert. Neem bij twijfel gerust contact op met ToenToer.

Gezondheid

Vaccinaties tegen gele koorts is alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Iran binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Voor reizen naar Iran worden inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Iran. Deze inentingen zijn echter niet verplicht. We verzoeken u om voor specifieke informatie contact op te nemen met de lokale GGD.

Geld

De Iraanse munteenheid heet de Rial (IRR). €1 is tijdens tijd van schrijven (november 2018) 47510 IRR waard. 100 Rial heet in Iran 1 dinar.  De Iraanse munt is momenteel onderhevig aan enorme schommelingen. Het is dus aan te raden vlak voor vertrek hier nog even goed naar te kijken.

Grensdocumenten

Om naar Iran te reizen heeft u een geldig paspoort (tot 6 maanden na uw reis) en een visum nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden om in Nederland een visum voor Iran aan te vragen. Na het boeken van uw reis adviseert Iran via de mail u hoe u het beste een visum kunt aanvragen. Houd er rekening mee dat het handig is u een (Engelstalige) verklaring van uw zorgverzekeraar te verzorgen, dit scheelt veel tijd bij de douane. Ook hierover zullen we u op de hoogte stellen.

Inschrijvingen

U kunt zich voor de reis aanmelden via het inschrijfformulier op onze website. Vervolgens ontvangt u een boekingsbevestiging met de betalingstermijn. U ontvangt van ons een bericht als het minimum aantal deelnemers is bereikt om de reis te laten doorgaan.

Kleding

Er zijn bepaalde regels in Iran wat betreft het dragen van kleding. Een vrouw dient te alle tijden (behalve thuis) een hoofddoek  (hijab) te dragen en haar armen en benen bedekt te hebben. De hijab hoeft overigens niet al het haar te bedekken, hij mag losjes rond het hoofd hangen. We raden het dus aan meerdere sjaals of hoofddoeken mee te nemen. De benen moeten tot de enkels bedekt zijn, een driekwart broek volstaat dus niet. De armen hoeven niet tot aan de pols, maar moeten het liefst wel tot onder de elleboog bedekt zijn. De bovenkleding moet tot onder de billen vallen, dus bij het dragen van broeken raden we het aan er tunieken boven te dragen. Blote voeten zijn geen probleem. Iraanse vrouwen doen in het algemeen erg hun best op hun uiterlijk, dus make-up en kleur in uw kleding (behalve in Yazd) is geen probleem. Voor mannen geldt een ander advies. Zij hoeven geen hoofddoek te dragen en mogen ook hun armen onbedekt laten (maar niet hun schouders). Wel is het verboden om korte broeken te dragen. Ook hierin zullen we u voorafgaand aan de reis nog over adviseren.

Taal

Iran kent een grote verscheidenheid aan talen. De officiële taal is het Perzisch. Verder wordt er ook  Azerbeidzjaans (Turkse taal met grote Perzische invloed) en het aan het Perzisch verwante Koerdisch en Luri gesproken.

Eten en drinken

Wij raden het aan in Iran geen water uit de kraan te drinken, maar waterflessen te kopen. Zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt. Tevens raden we het aan geen rauwe groenten te eten, aangezien dit vaak wordt gewassen met kraanwater.

Als laatste vragen we het u het ons te laten weten of u allergieën hebt op het aanmeldingsformulier, dan kan de reisleiding hier rekening mee houden.

Andere belangrijke regels

Homoseksualiteit is strafbaar in Iran, er staat hier zelfs de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

In Iran is alcohol verboden. Ga hier dus ook niet naar op zoek.